Het Begin van een Semantisch Web

Het toekomstige semantische web, ook web 3.0 genoemd, zal inhoudelijke kennis van de wereld hebben en daarmee de vragen van mensen en machines kunnen beantwoorden. Het semantische web heeft kennis van de structuur en samenhang van de wereld, terwijl het huidige wereldwijde web slechts uit woorden en links bestaat. In het filmpje ziet u een demonstratie van Photosynth, dat een 3-dimensionaal model maakt uit digitale foto’s op het web. Photosynth koppelt platte foto’s via tags en titels aan elkaar en maakt er een beweeglijk en zoombaar 3D-model van, de demonstratie is echt verbazingwekkend! Dit wordt een element van het semantisch web.

Inmiddels kan Photosynth, gebaseerd op Bing Maps en Seadragon, zijn 3D-model combineren met live opnamen via mobiele telefoon en bij voorbeeld de mensen projecteren in een 3D-achtergrond van de stad. De kwaliteit van het beeld is veel beter dan bij Google Streetview.

Web 2.0 kenmerkt zich door interactiviteit, mobiliteit, web tv, sociale netwerken en de combinatie van vele bronnen tot nieuwe informatiestromen. Navigeren of een tafel in een restaurant reserveren met je Pda, via een webcam kijken wie er in jouw kroeg of op de tennisbaan is, een filmpje delen, of gratis beeldtelefonie met je familie in Canada: het is allemaal al mogelijk geworden.

Een zoekmachine zoekt op woorden, binnen een taal en een geografische regio. Maar de inhoudelijke vraag achter de losse woorden wordt door de zoekmachines helemaal niet begrepen, en vaak niet beantwoord. Het semantische web is eigenlijk een archetypische droom van de mensheid om al het werk en alle problemen door machines te laten oplossen: de robot als ultieme bediende, die nog net geen gedachten kan lezen. Maar zolang die computers niet eens een tekst vlekkeloos kunnen vertalen, is het semantische web nog ver weg.

De gevaren van het semantische web zijn ook enorm: als het web via beeldherkenning en camera’s weet waar ik op ieder moment van de dag ben, is dat niet prettig. Als al mijn medische, financiële en persoonlijke gegevens ergens in het web bekend zijn, is dat huiveringwekkend. Voor mij geen EPD (Elektronisch Patiënten Dossier), dat slecht beveiligd is, deels onjuiste informatie zal bevatten (mijn eigen gegevens bleken onjuist) en door procedurele fouten bij mensen terecht kan komen die daar niets mee te maken hebben. Dat is de kern van het automatiserings-dilemma: efficiëntie versus data fouten, slechte beveiliging en misbruik. En dat kan mensenlevens kosten, zoals destijds de keurige lijsten van alle joden in het land. Sommige gegevens moet je gewoon niét opslaan. De keerzijde van de internet revolutie is dat de privacy ernstig in gevaar komt.

1 reactie op “Het Begin van een Semantisch Web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *