Hoe Twitter ons leven verandert

TwitterEr zijn inmiddels 120 miljoen gebruikers van Twitter en dat aantal groeit met 300.000 per dag. Per dag worden zo’n 65 miljoen berichten geplaatst, en de bibliotheek van het Amerikaanse Congres wil die allemaal gaan opslaan. Zijn ze daar helemaal gek geworden? Nou, niet helemaal.

Twitter is een sociale netwerksite en je kunt er vrienden, fans of collega’s, je zogenaamde volgers, met korte berichten real-time op de hoogte houden van wat jij belangrijk vindt. Het nieuwe aan Twitter is dat het internet en mobiele telefonie verbindt, dat het de berichten publiceert (kan je beveiligen) en dat de berichten doorzoekbaar zijn. Het doorzoeken kan op persoon, op onderwerp (#tag), op tijd, of op locatie, en het resultaat kan met widgets op een site of blog geplaatst worden. Mensen kunnen met een API interface zelf widgets maken, wat al gedaan is voor Facebook, Hyves e.d.

De nieuwe openheid is verrassend: je kunt bij voorbeeld zien wat er binnen een straal van 1 kilometer van een locatie getwitterd wordt en dus wat er gebeurt bij jou in de buurt of in de stad. Tijdens de ongeregeldheden na de presidentsverkiezingen in Iran hebben de demonstranten elkaar met hash-tags op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen: een nieuw communicatie-middel was geboren, dat zelfs bleef werken toen internet werd afgesloten. Mensen kunnen publiekelijk of persoonlijk vragen stellen en beantwoorden.

Diverse politici gebruiken Twitter inmiddels om de democratie meer inhoud te geven, in Nederland bij voorbeeld minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen.

Twitteren was het woord van het jaar 2009.

Er is zelfs een Amerikaanse kat, Sockington, met een eigen Twitteraccount. De eigenaar plaatst sinds 2007 regelmatig tweets over de belevenissen van het beestje. Meer dan 1,5 miljoen belangstellenden volgen de belevenissen van Sockington.

Wikipedia over Twitter en FAQ.

Wat Twitter echt doet, moet je zien. President Barack Obama van de VS heeft inmiddels 33 miljoen volgers:


De filosoof en schrijver Alain de Botton twittert boeiende levenswijsheden en heeft daarmee inmiddels 370.000 volgers:


Actuele verkeersinformatie Eindhoven:Meer verkeers-widgets

Share

Geef een reactie