Mashups zijn de toekomst

Ushahidi mashup

Ushahidi mashup

Een mashup is een internet applicatie die gegevens uit meerdere bronnen bijeenbrengt. Een eenvoudig voorbeeld is de “Trouw in de buurt” applicatie (bestaat intussen niet meer) van het dagblad Trouw, waarbij nieuws, sport of verkiezingsuitslagen gekoppeld zijn aan een locatie op de kaart.

Andere voorbeelden zijn Twitter en online file waarschuwingssystemen.

Een veel geavanceerdere toepassing is Ushahidi: een open source project uit Afrika waarbij mensen via sms, mms (met foto of filmpje), email of web informatie kunnen doorgeven, die gekoppeld wordt aan de locatie op de kaart, om zo een overzicht te geven van de situatie in een oorlogsgebied, na een ramp of bij verkiezingen. Ushahidi begon om geweld na de verkiezingen van 2008 in Kenia in kaart te brengen. Ushahidi geeft nu informatie over crises in vele landen van de oorlog in de Gaza strook tot de aardbevingsrampen in Haïti en Chili, en nu de olieramp in de Golf van Mexico.

Ushahidi: Crowdsourcing Crisis Information

De volgende stap voor Ushahidi is om met de algoritmes van Swiftriver de informatie te filteren en de mensen ratings aan elkaar te laten geven over de betrouwbaarheid van de berichten en de mensen, om zo meer orde te brengen in de grote hoeveelheid informatie na een chaotische gebeurtenis. Dit mechanisme wordt al gebruikt door Marktplaats om kopers een rating te laten geven aan verkopers. Het is crowdsourcing pur sang, gebruik maken van de kennis van de massa. Het is eigenlijk een nieuwe vorm om de burgers om informatie te vragen, zoals de politie dat bij voorbeeld doet via de pers of tv na een misdrijf.

Erik Hersman vertelde erover bij TED: als het in Afrika werkt, werkt het overal!

1 reactie op “Mashups zijn de toekomst

  1. Quite a beautiful website. I built mine and i was looking for some design ideas and you gave me a few. Did you develop the website alone?

    Cheers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *