Netneutraliteit

Netneutraliteit betekent dat het internet geen poortwachter heeft. Het recht op vrije informatie en vrijheid van meningsuiting via internet zou een fundamenteel grondrecht moeten zijn. Met dit principe heeft iedereen recht op toegang tot en het verstrekken van informatie, onafhankelijk van sociale status of financiële middelen.

Netneutraliteit zorgt voor een vrij en open internet, voor een bredere democratische deelname en een eerlijke economische concurrentie. Maar dit basis principe van het internet ligt onder vuur omdat sommige telecom bedrijven en content providers hun eigen belangen willen beschermen ten koste van de vrije informatie. Zo blokkeren bij voorbeeld T-Mobile en Vodafone het gratis Skypen geheel of gedeeltelijk, omdat het hun omzet kost. De Amerikaanse overheid gaat dit verbieden, en dat zou hier ook zo moeten zijn.

Daarnaast zijn er overheden die met internet filters controle willen hebben over de media. Dit alles brengt de vrijheid van meningsuiting en het vrije verkeer van informatie in gevaar. Netneutraliteit is belangrijk voor eerlijke concurrentie, kennis verspreiding en innovatie. De huidige crisis van de democratie kan met deze nieuwe openheid worden aangepakt, zodat de burger weer actief deelneemt aan de democratie en niet op Wilders stemt. Wij allen vormen samen de maatschappij, en onvrede kan met vrije informatie en actieve deelname bestreden worden. Klokkenluiders als Ad Bos, en bloggers, critici en Wikileaks moeten we omarmen in plaats van bedreigen en opsluiten. Alleen heeft de EU dat nog niet door.

La Quadrature du Net Bits of Freedom

Organisaties als Bits of Freedom en La Quadrature du Net vechten voor onze netneutraliteit.

Binnenkort meer over digitale burgerrechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *