Privacy en wat de overheid over u weet

Dit oude bericht is nog steeds actueel. De overheid slaat een ongelooflijke hoeveelheid gegevens over u, de glazen burger, op. Voor de overheid bent u als het ware van glas, doorzichtig, zonder privacy. Wat er zoal wordt opgeslagen: het BSN (Burger Service Nummer, het vroegere sofi-nummer, de sleutel tot de meeste gegevens), persoonsgegevens, belastinggegevens, medische en zorg gegevens, vingerafdrukken, pasfoto’s, bezit van huizen en auto’s en hun waarde, schulden, spaartegoeden, beelden van bewakingscamera’s, surf en mail historie, IP-nummers, telefoon en mobiele roaming historie, reisgegevens van OV-chipkaart. En dan zijn er ook nog bedrijven, die van alles over u opslaan: Google Streetview laat nu zelfs een foto van uw huis zien met uw naam erbij. De glazen burger is al lang een feit, onder het mom van terrorisme bestrijding en efficiëntie. Onze privacy is te grabbel gegooid met een centrale database.

In de toekomst worden irisscan, DNA profiel, en plaats en tijd van uw auto bij de kilometerheffing wellicht ook nog door de overheid opgeslagen. Op Europees niveau wordt een centrale database met biometrische gegevens opgezet om identificatie van personen zonder paspoort mogelijk te maken, en de VS hebben alvast toegang gevraagd. Uw belastingaangifte wordt in de toekomst automatisch voor u ingevuld door de belastingdienst omdat ze toch al alles van u weten.

Vragen over Privacy

Nou zeggen veel mensen: ik ben een eerlijk mens en heb niets te verbergen. Wilt u mij dan uw pincode en credit card nummer geven? En uw medische gegevens? Ieder mens heeft recht op een privé leven, daar gaat het om.

Een paar vragen om over na te denken:

  • Wie heeft allemaal toegang tot die gegevens? Als mijn buurman ambtenaar, politieman of verpleegster is, wat kan die allemaal over mij te weten komen?
  • Wat gebeurt er als die gegevens op een USB-stick of laptop verloren of gestolen worden, zoals al vaker voorgekomen is?
  • De VS willen toegang krijgen tot alle Europese bankgegevens van SWIFT, maar dit is in eerste instantie geblokkeerd door het Europese parlement, waarvoor Hulde! De Europese regeringen hadden het al toegestaan, hoe gaat dit verder?
  • Hoe goed zijn die gegevens beveiligd? Als een hacker iemands vingerafdrukken steelt, kun je die niet blokkeren en opnieuw uitgeven zoals met een credit card.
  • Wat zijn de consequenties van foutieve registratie, zoals bijv. een onterechte notering bij het BKR (Bureau Krediet Registratie, registreert schulden, leningen en hypotheken)?
  • Een scenario: moord per computer. Een hacker breekt in in de ziekenhuis computer. Hij wijzigt de dosis van een medicijn naar een dodelijke hoeveelheid of verandert de bloedgroep. Een onervaren of vermoeide of gestresste nachtzuster past de dosis toe. De hacker wordt nooit gevonden. In Engeland is dit al geprobeerd.
  • Hackersoftware is in Rusland gewoon te koop, compleet met helpdesk service. Russische hackers hebben al vele miljoenen van Amerikaanse en Europese bankrekeningen gestolen.
  • Via ons mobieltje, de OV-chipkaart en de chip voor het rekeningrijden zijn we straks overal te volgen. Er wordt intussen gewerkt aan gezichtsherkenning via bewakings-camera’s om dit beeld nog completer te maken. Wordt dit echt alleen maar ingezet tegen criminelen? En hoe goed is dat allemaal beveiligd?
  • Hoe kunnen mensen identiteitsdiefstal bewijzen?

Een paar links met meer informatie:

Tips om privacy te beschermen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *