Alle Musea van Eindhoven

Conventie, een soort herinnering, is het grootste beletsel om te genieten van leven en kunst

Van: Piet Mondriaan, in neonletters in Stationshal Eindhoven

Heeft Brainport Eindhoven wel of geen geschiedenis, wel of geen kunst? Kijkt u zelf!

 1. Het Van Abbe Museum is het bekendste museum van Eindhoven, met moderne en hedendaagse kunst van bijvoorbeeld Picasso, Chagall, El Lissitzky, Kandinsky, Mondriaan, Beuys, Weiner, Gordon en McCarthy.
  Met de Eindhoven Stadspas (alleen voor inwoners van Eindhoven) krijgt u ruim 50% korting. Het museum is op dinsdagmiddagen tussen 15.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken. Iedere eerste donderdagavond van de maand (m.u.v. augustus en december) is het museum vanaf 17 uur gratis toegankelijk voor scholieren, studenten, CJP-houders en CKE-houders.
 2. Het Philips Museum toont hoe het bedrijf zich van een kleine gloeilampen-fabrikant tot een groot en toonaangevend wereldconcern heeft ontwikkeld.
  Gelegen naast de 1e Philips fabriek uit 1891 aan de historische Emmasingel, waar ook fameuze Philips gebouwen als de Witte Dame (met de Design Academy Eindhoven) en de Lichttoren staan. Hier is goed te zien hoe Eindhoven groot is geworden door Philips.
 3. Bij de Philips Historische Producten beleef je de ontwikkeling van de technologie aan de hand van 100 jaar research bij Philips. Enkele voorbeelden: de natrium lamp, de pentode radiobuis, de eerste Philips kleurentelevisie, de electronenmicroscoop, de compact cassette, de CD.
 4. PSV Museum: Maak kennis met de oude helden zoals Jan van Beveren en sambavoetballer Romário. Met een touchscreen wereldbol vol bijzondere plaatsen, een periscoop waarmee je een kijkje in het stadion kunt nemen, het Phoxy Veld waar een balletje getrapt kan worden én de mogelijkheid om je favoriete elftal samen te stellen, is het museum ook voor kinderen een ware belevenis!
 5. In het Daf Museum is te zien hoe ook Daf heeft bijgedragen aan de industriële roem van Eindhoven.
 6. Museum Eindhoven

 7. Het prehistorisch dorp toont zes historische tijdperken: jagers en verzamelaars, de eerste boeren, inheems-Romeinse tijd, Franken en Vikingen, handel en steden, en de Tachtigjarige Oorlog. Loop binnen in historische gebouwen, archeologisch gereconstrueerd. Maak kennis met de bewoners die in historische kledij hun ambachten uitoefenen volgens oude technieken. Vlakbij de Genneper Parken, net buiten de Rondweg of Ring. Eindhoven Museum is de nieuwe naam waaronder het voormalig Historisch Openlucht Museum Eindhoven met Museum Kempenland is samengegaan.
 8. Het regionaal Historisch Centrum Eindhoven is geen echt museum, maar een archief van foto’s, kranten, kaarten, literatuur, bevolking data en rechten data van de afgelopen 700(!) jaar.
 9. Mu toont hedendaagse kunst die energiek wordt gemixt met design, mode, muziek, architectuur en nieuwe media.
 10. Yksi Expo laat tentoonstellingen zien die design op inspirerende wijze verbinden met kunst, architectuur en technologie.
 11. Het Ton Smits Huis is gevestigd in de voormalige atelierwoning van Ton Smits (1921-1981). De permanente expositie toont cartoons en sprookjesachtige schilderijen van zijn hand. Ton Smits verwierf grote bekendheid in de VS met zijn summiere tekenstijl. Gelegen aan de rand van het Ton Smits Park – onderdeel van de Genneper Parken – in een opvallende villa: bijzonder van architectuur en vrolijk blauw, wit en roze gekleurd.

Dutch Design en Glow

De jaarlijkse Dutch Design Week was vorig jaar van 19 tot 27 oktober, door 2600 ontwerpers, verspreid over 120 locaties in de hele stad. Er waren verschillende routes zoals de digitale route, de bio-design route en de future living route. De eindexamententoonstelling van de design academy studenten was weer in de oude Campina-fabriek aan de Kanaaldijk-Zuid, zie ook de VPRO tv-serie De Toekomstbouwers. Dit jaar waren er bij de Dutch Design Week 350.000 bezoekers.

Glow Eindhoven was vorig jaar van 9 tot 16 november. Het was heel druk met 770.000 bezoekers.

Vergane Glorie: gesloten musea

 1. De Krabbedans is in januari 2013 door gebrek aan subsidie helaas gesloten.
 2. Museum Kempenland in de Steentjeskerk, gebouwd in Romaanse stijl, is sinds januari 2012 door gebrek aan subsidie helaas gesloten en opgegaan in Eindhoven Museum.
 3. Museum Kunstlicht in de Kunst is sinds december 2010 door gebrek aan subsidie helaas gesloten.
 4. Het markante Evoluon is al sinds 1989 geen museum meer.
  Für unsere deutsche Freunde: das Evoluon ist schon lange kein Museum mehr!
  (Er kwam laatst nog een bus vol Duitse schoolkinderen …)

Deze pagina is oorspronkelijk gemaakt voor een Eindhovens webportaal. Eindhoven nieuws en achtergronden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *