Globale Verbondenheid: Twitter Telepathie

Draaiende globe als symbool voor de internet revolutie Een oude droom van de mensheid is telepathie: gedachten kunnen lezen, ook over grote afstand. Telepathie komt voor in vele verhalen van sprookjes tot sciencefiction omdat het zo tot de verbeelding spreekt. De wetenschap ontkent het volledig.

Maar wij hebben mobieltjes en smartphones! Met Twitter, sms en telefoon delen mensen hun gedachten. Vele mensen zijn in gedachten met elkaar verbonden via internet. In Twitter kan je zoeken naar personen, op onderwerp en je kunt zien wat er binnen een straal van 1 kilometer van een locatie getwitterd wordt en dus wat er gebeurt bij jou in de buurt of in de stad. Dat je via Twitter live kunt meebeleven wat er op het Tahrir plein in Cairo gebeurt is heel emotioneel en frappant. Van telefoon naar telepathie met een technisch hulpmiddel. The global village verenigt alle mensen tot één geheel.

Helaas zijn oorlog en conflicten daarmee niet uitgebannen. Telepathie leidt (nog) niet tot vrede, begrip en vrijheid. Maar de paradigma omkering van kennis is macht naar kennis delen, de grote ommekeer van de internet revolutie, zal op termijn leiden tot meer vrede en vrijheid.

Een paar voorbeelden:

In 2007 heeft WikiLeaks een geheim rapport over corruptie door de zittende president Daniel Arap Moi in Kenia gepubliceerd en openheid gegeven, waarna bij de verkiezingen volgens opinie peilers 10 % van de kiezers van mening veranderde en de oppositie de verkiezingen won. Zie ook het interview met Julian Assange bij TED over waarom de wereld WikiLeaks nodig heeft.

Bij de demonstratie in juni 2009 in Iran werden het internet en andere media afgesloten, waardoor Twitter het enige communicatiemiddel was voor de demonstranten. In Iran heeft de Twitter communicatie (nog) niet tot een revolutie geleid, maar in Tunesië en Egypte wel, en in Jordanië en Yemen tot hervormingen en vervanging van de regering.

Wie actief campagne voert via Twitter is Amerika’s president Barack Obama, hij heeft al 6,5 miljoen volgelingen die zijn dagelijkse berichten lezen. Hij communiceert ook intensief via zijn website.

Minister Maxime Verhagen is een actieve twitteraar, net als inmiddels vele andere politici, en geeft daarmee meer openheid aan de democratie. Zelfs de koningin laat berichten twitteren, alleen onze jonge premier wil er nog niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *