Gebed om Kalmte

Schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
De moed om te veranderen wat ik kan veranderen,
en de wijsheid om het verschil te zien.
Om één dag tegelijkertijd te leven
Om van één moment tegelijkertijd te genieten
Om moeilijke tijden te accepteren als het pad naar de vrede
Om deze zondige wereld te aanvaarden zoals ze is, niet zoals ik wil dat ze zou zijn
Om er op te vertrouwen dat alle dingen rechtgezet zullen worden als ik me overgeef
Om in dit leven gelukkig genoeg te zijn, in plaats van ongelukkig
Voor altijd gelukkig in het volgende leven.

Serenity Prayer

Dit prachtige gebed werd oorspronkelijk in 1943 in het Engels geschreven door de Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr, en had de titel Serenity Prayer (Gebed om Kalmte). De woorden hebben een bijzondere betekenis voor hen die op zoek zijn naar innerlijke vrede in woelige, wanhopige of onzekere tijden in hun leven. Dit gebed is door de jaren heen nauw verbonden geraakt met het 12-stappen programma in de verslavingszorg omdat het kracht en kalmte biedt in de zoektocht naar een stabieler leven.

De eerste drie regels komen in bijna ieder leerboek over Zen of taoïsme voor. Ze worden vaak geciteerd, soms ook in de oorspronkelijke Engelse tekst, waar overigens vele varianten van bestaan:

God grant me serenity to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Zo hangt het bij mijn ouders aan de muur. Pas veel later heb ik het hele gedicht leren kennen bij een klant van mij die een verslavingskliniek had.

Verslavingstest

Levensverwachtingstest

Over de Zin van het Leven

4 reacties op “Gebed om Kalmte

 1. Ik ben 50 jaar verslaafd geweest, heroïne en alleen het 12 stappen programma , en mijn hogere macht, heeft mij doen inzien dat er een uitweg is.
  De serenety prayer hoort daarbij!
  Succes het werkt, als je vergaan werkt.
  En wat je erin stopt kun je eruit halen.

  Reinout.

 2. Een mooi, en voor mij heel herkenbaar gebed, aangezien ik in een afkick kliniek heb gezeten waar ik kennis heb mogen maken met het 12-stappen programma. Tot op de dag van vandaag bid ik de eerste regels elke ochtend bij het opstaan. Ik vind het heel leuk om het complete gebed hier te lezen en ik ga mijn ochtend gebed dan ook uitbreiden naar het complete gebed, want het hele gebed vormt samen met het KMW: Kalmte, Moed & Wijsheid,
  De basis van mijn dagen als herstellende verslaafde.

 3. I use this in my Project Management courses to differentiate between the things that can or cannot be changed.
  “Banging your head against a brick wall” actually demonstrates this quite effectively

 4. Een van de mooiste gebeden die er zijn.
  Wat ook mooi is de tekst gevonden in de oude ST – Paulskerk in Baltimore gedateerd 1692 beginnend met wees kalm temidden van het lawaai en de haast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *