BNP Eindhoven gaat Amsterdam inhalen

Blob EindhovenHet aandeel van Eindhoven in het Bruto Nationaal Produkt is nu nog kleiner dan dat van Amsterdam, maar Eindhoven gaat Amsterdam waarschijnlijk inhalen, zoals het Rotterdam al eerder inhaalde.

De belangrijkste reden ligt in de High Tech Campus van Eindhoven, de kruimel die Philips in 1999 na het vertrek van hun hoofdkantoor naar Amsterdam in Eindhoven achterliet. Toen was het een doekje voor het bloeden, nu is het de grote motor achter de economische groei in Eindhoven. De campus was vroeger het Philips NatLab (Natuurkundig Laboratorium), waar o.a. de CD en de compact cassette werden uitgevonden.

De High Tech Campus wordt wel de slimste vierkante kilometer van Nederland en zelfs van Europa genoemd met ruim 10000 high tech medewerkers met meer dan 85 nationaliteiten en meer dan 140 bedrijven. Ruim de helft van alle patenten van Nederland komt uit Brainport Eindhoven, iedere 20 minuten wordt hier een patent gecreëerd. In 2011 werd Brainport Eindhoven tot slimste regio van de wereld uitgeroepen. Het ‘nieuwe Silicon Valley’ werd het zelfs genoemd.

In Brainport Eindhoven zitten bijvoorbeeld Philips, ASML, FEI, NXP Semiconductors, Navteq, Daf Trucks, TomTom, VDL, TNO, Simac en Neways. ASML zocht vorig jaar 1200 ingenieurs, waarvan pas de helft gevonden is. De technici komen vaak uit verre landen als China en Mexico. Naast de High Tech Campus in Eindhoven is er de Automotive Campus in Helmond en de TU Campus in Eindhoven.

Eindhoven is inmiddels de meest internationale stad van Nederland, overal in de stad hoor je Engels en andere talen en er is een nieuw optimisme voelbaar: Eindhoven de Slimste, de Beste. In Amsterdam en Rotterdam vallen de ontslagen, in Eindhoven zijn de vacatures en de toekomst.

Kijk wat 1Vandaag erover zei op 12 april 2013: Link 1Vandaag

 

2 reacties op “BNP Eindhoven gaat Amsterdam inhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *