Stuxnet: het Begin van Cyber War

Cyber WarStuxnet is een computer virus, vermoedelijk gemaakt door de VS en Israël, gericht op sabotage van het Iraanse kernprogramma. Het Iraanse kernprogramma is met zo’n twee jaar vertraagd door de kerncentrifuge installaties te snel te laten draaien en daarbij de operators te misleiden zodat ze er niets van merkten. Misschien is een aanval van Israël op Iran tot nu toe voorkomen door Stuxnet.

Stuxnet is zeer professioneel opgezet en wist in de PLC software van de kerncentrifuges in te dringen, ondanks het feit dat die niet aan internet gekoppeld was. Het virus kon alleen via USB-stick worden overgedragen en heeft zo zijn doel bereikt. Deze manier van oorlog voeren zal in de toekomst vaker voorkomen: kerncentrales, het elektriciteitsnet, internet, het vliegverkeer of het bankverkeer kunnen zo worden stilgelegd of ontwricht, wat in principe tot veel doden kan leiden.

Stuxnet is een mijlpaal in de internet revolutie. De source code is nu openbaar en beschikbaar voor namaak. Voor slechts een paar miljoen euro kunnen inlichtingendiensten of terroristen een cyber oorlog starten en de infrastructuur van een land lamleggen of kerncentrales laten ontploffen. De maker van Stuxnet heeft de duivelse Doos van Pandora geopend voor Cyber War.

CBS reportage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *