Zeitgeist: Meritocratie

TEDZeitgeist betekent tijdgeest, de kenmerkende manier van denken, voelen en handelen in een bepaalde periode. Zeitgeist is niet de waan van de dag, maar meer de waan van het decennium. Of, om in het Duits te blijven, die Leitidee van een tijdperk. Als je de Zeitgeist van een periode kent, begrijp je de geschiedenis beter.

De Zeitgeist van de jaren twintig was losbandigheid, afzakkend in de jaren dertig naar bittere wanhoop. In de jaren vijftig was het gelatenheid, in de late jaren zestig progressiviteit, in de jaren zeventig gevolgd door de wij-generatie met de flower-power (‘If you’re going to San Francisco’), afzakkend halverwege de jaren zeventig naar doemdenken (‘Als de bom valt’), waarna in de jaren tachtig het ik-tijdperk met zijn materialisme en egocentrisme opkwam.

Onze huidige tijd wordt volgens filosoof en schrijven Alain de Botton gekenmerkt door meritocratie: succes hangt van jezelf af, als je geen succes in het leven hebt ben je een loser. De meritocraten zijn de nieuwe aristocratie.

Alain de Botton beschreef al zes jaar geleden bij TED op onnavolgbare wijze het effect van meritocratie, met intelligentie en Britse humor. Een pleidooi voor een vriendelijkere, zachtere kijk op succes. Luister en geniet, zoals al 8 miljoen anderen deden, naar dit cabaret van een filosoof:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *