AED App Redt Vele Levens

AED HartslagNuAls je via de HartslagNu app gealarmeerd wilt worden om met een AED iemand te redden, dan ontvang je oproepen als je daadwerkelijk in de buurt van het slachtoffer bent.

Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de burgerhulpverleners die het dichtstbij het slachtoffer zijn automatisch een alarmoproep. Je gaat naar het slachtoffer toe (of haalt eerst een AED, afhankelijk van de oproep) en je start de reanimatie alvast op. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Je reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan bij een hartstilstand helpen om levens te redden. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat dat werkt met kleine elektroshocks die het hart weer regelmatig laten kloppen (defibrillatie). Snelle reanimatie en defibrillatie zijn van levensbelang tijdens de eerste zes minuten van een hartstilstand. Met het gebruik van een AED neemt de overlevingskans van het slachtoffer toe.

Levens redden

Als overal in Nederland binnen 6 minuten een AED beschikbaar is, kunnen er duizenden levens per jaar gered worden! Jaarlijks worden nu al 2.500 levens gered. Dat zouden er 4000 kunnen zijn. Dit spectaculaire aantal volgt uit een verhoogde overlevingskans van 25% bij 17.000 mensen met een hartstilstand per jaar in Nederland, mits er binnen 6 minuten deskundige hulp is. Dat hangt mede af van de snelle inzet van burgerhulpverleners en de beschikbaarheid van AED’s. Je kunt je hier aanmelden als burgerhulpverlener.

Dankzij de introductie van automatische externe defibrillators kan ook niet-medisch personeel defibrilleren. Op dit moment zijn er 20.000 AED’s en 240.000 burgerhulpverleners aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Nederland is het eerste land ter wereld met dit landelijke netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners die kunnen reanimeren bij een hartstilstand.

Enkele gemeenten hebben een overzicht waar AED’s zich bevinden in wijken of buurten. In Eindhoven staan minstens 118 AED’s, de gemeente heeft er zelf minstens 26. In Veldhoven staan er minstens 83.

Er is nu voor heel Nederland één centrale database van beschikbare AED’s, namelijk via HartslagNu. Het Rode Kruis heeft zijn database gesloten omdat het beter is één centrale database voor het hele land te hebben.

Met crowdsourcing kunnen mensen geld ophalen voor een AED in hun buurt.

(oorspronkelijke artikel uit 2012 volledig herschreven in 2020)

1 reactie op “AED App Redt Vele Levens

  1. Goed bedacht dit soort apps! Het is natuurlijk wel belangrijk om een goed abonnement te kiezen bij je iPhone of andere smartphone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *