AED App Redt Vele Levens

AEDBij het Rode Kruis kan iedereen AED’s vinden en toevoegen, gratis beschikbaar als website en app voor Android, iPad en iPhone. Dit is een praktische toepassing van crowdsourcing, waarbij iedereen informatie kan delen en gebruiken. Voor wie niet (meer) weet hoe om te gaan met een bewusteloos persoon en de AED is er nog de Reanimatie App.

Als overal in Nederland binnen 6 minuten een AED beschikbaar is, kunnen er 4000 levens per jaar gered worden! Dit spectaculaire aantal volgt uit een verhoogde overlevingskans van 25 % bij 15.000-16.000 mensen met een hartstilstand per jaar in Nederland, mits er binnen 6 minuten gedefibrilleerd wordt. Dat hangt mede af van de vindbaarheid van de AED’s, waar de app in belangrijke mate bij kan helpen, en van opgeroepen vrijwilligers. U kunt zich ook aanmelden als burgerhulpverlener.

Een Automatische Externe Defibrillator kan bij een hartstilstand helpen om levens te redden. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat dat werkt met kleine elektroshocks die het hart weer regelmatig laten kloppen (defibrillatie). Snelle reanimatie en defibrillatie zijn van levensbelang tijdens de eerste zes minuten van een hartstilstand. Met het gebruik van een AED neemt de overlevingskans van het slachtoffer toe.

Dankzij de introductie van automatische externe defibrillators kan ook niet-medisch personeel defibrilleren. Naar schatting zijn er momenteel meer dan 60.000 AED’s in gebruik in Nederland, het gaat om verschillende merken en types. Enkele gemeenten hebben een overzicht van waar AED’s zich bevinden in wijken of buurten, maar een onafhankelijk totaaloverzicht van beschikbare AED’s in Nederland ontbreekt nog.

In Eindhoven staan er minstens 118 AED’s op de kaart, de gemeente heeft er zelf 26. In Veldhoven staan er minstens 83.

1 reactie op “AED App Redt Vele Levens

  1. Goed bedacht dit soort apps! Het is natuurlijk wel belangrijk om een goed abonnement te kiezen bij je iPhone of andere smartphone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *