Miljoenen banen verdwijnen

Banen verdwijnen door robotsDoor de informatie revolutie met kunstmatige intelligentie en robotisering zullen er volgens Deloitte de komende 10 jaar 2 tot 3 miljoen banen verdwijnen. Dat is ruim een kwart van de ca. 8 miljoen banen in Nederland. Er blijken nu nog 286.000 studenten een vak te studeren dat gaat verdwijnen.

Aanvulling in 2018: Volgens een nieuw rapport van PwC zal tot mid jaren 2030 zo’n 30% van alle Nederlandse banen verdwijnen door robots en KI.

Volgens Yuval Noah Harari worden over 25 jaar de meeste mensen werkloos. Misschien wordt ons werk overgenomen door autonome robots en worden wij daarmee de slaven van de door onszelf gecreëerde technologie.

Beroepen en banen verdwijnen door automatisering

Beroepen die verdwijnen:

  1. Chauffeurs: door zelfrijdende auto’s en vrachtwagens verdwijnen de vrachtwagenchauffeurs (120.000), bestelwagenchauffeurs, buschauffeurs, taxichauffeurs (38.000) en rijinstructeurs (14.000). Er is nu nog een tekort aan vrachtwagen- en buschauffeurs.
  2. Administratieve beroepen: boekhouders, accountants, notarissen, financieel adviseurs (pensioen, verzekering, hypotheek, belegging), secretaresses, administratieve medewerkers bij o.a. banken en verzekeraars. Zo zal ook de belastingdienst verdwijnen (nu nog 30.000 medewerkers), zie ook e-business. Veel transacties en registraties worden straks in de blockchain onuitwisbaar automatisch geregistreerd. Blockchain is een openbaar online register van transacties, dat iedereen kan bekijken. Het registreren van de transacties gebeurt niet op één centrale plek, maar op een netwerk van computers. Iedere transactie wordt door het netwerk van gebruikers gecontroleerd waardoor misbruik vrijwel onmogelijk wordt.
  3. Bemiddelingsberoepen en adviseurs: juristen, advocaten, makelaars, consultants.
  4. Logistieke beroepen, winkelpersoneel, slagers, bakkers enz.
  5. Hoveniers en tuinmannen (32.000).

Banen verdwijnen al decennia lang door automatisering. Bij de Nederlandse banken en verzekeraars zijn de afgelopen 10 jaar 55.000 tot 60.000 banen verdwenen. Bij de belastingdienst zijn de afgelopen 15 jaar 18.000 banen verdwenen. Vroeger vulden de klanten van banken een papieren overschrijvingsformulier in en deden dat op de post; vervolgens moest bij de bank iemand dat overtypen in het banksysteem en iemand anders moest dat fiatteren. Tegenwoordig typen de klanten dat zelf in in het banksysteem en de validatie gebeurt automatisch. De belastingdienst heeft diezelfde stap een paar jaar geleden ook gezet met de digitale en voor werknemers vooringevulde aangifte.

Gelukkig zijn er ook nog een paar beroepen met toekomst: drone-piloot, software ontwikkelaar, big data analist, sommige medische beroepen. Hoe hoger de opleiding, hoe groter de kans op een baan die blijft bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *