Eindhoven opnieuw bij 7 slimste regio’s

Intelligent Community Forum

Op 3 juni 2011 werd Brainport Eindhoven tot slimste regio van de wereld uitgeroepen.

Eerder was de regio Eindhoven voor de derde keer op rij benoemd tot een van de zeven slimste regio’s ter wereld. Ook in 2009 en 2010 behoorde de regio Eindhoven, waar ook Helmond en Veldhoven onder vallen, bij de zeven slimste regio’s. In 2008 behoorde Eindhoven al bij de 21 slimste.

Volgens het ICF is de regio het kloppend hart van Nederland op industrieel gebied, doordat de regio zich sterk ontwikkelt op het gebied van ICT. Ook wordt de regio geprezen om het creëren van 55.000 arbeidsplaatsen in de technologiesector in de afgelopen tien jaar. Het Intelligent Community Forum (ICF) is een denktank van internationale wetenschappers die zich bezighoudt met economische en sociale vraagstukken. Volgens de jury spelen ICT-projecten en samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, overheid en opleidingen een belangrijke rol in de benoeming van de regio Eindhoven, Veldhoven en Helmond tot een van de slimste gebieden ter wereld.

Eindhoven en Veldhoven zijn vestigingsplaatsen van technologiebedrijven als Philips, chipmachinefabrikant ASML en chipleverancier NXP. Ook is er de high-tech campus en de Technische Universiteit Eindhoven gevestigd. De jury roemt het gebied, omdat het zich heeft weten te ontwikkelen van het industriële hart tot het ICT-hart van Nederland en daarmee de internet revolutie echt vorm geeft.

In de rapportage wordt Brainport aangehaald. Die organisatie voor samenwerking en ondersteuning van de technologie-sector draagt volgens ICF voor een belangrijk deel bij aan de ontwikkeling van het gebied.

Daarnaast wordt een aantal projecten genoemd. Zoals een breedband glasvezel netwerk in Nuenen, de ontwikkeling van een systeem voor ICT-beheer dat gericht is op scholen (Skool) en de medische zorg op afstand van Viedome. Bovendien wordt Technific genoemd, een project dat jongeren moet interesseren voor een baan in de technische sector.

Burgermeester Rob van Gijzel zei in 2009 bij de opening van een nieuw dienstencentrum van de Indiase ICT-dienstverlener Tata: ‘Eindhoven wil in de komende decennia tot de top drie behoren van locaties in Europa die draaien op technologie en innovatie. Zuid-Oost Nederland is goed voor 50 procent van de R&D-uitgaven in ons land.’

Hij wees er op dat Brainport Eindhoven verantwoordelijk zou zijn voor 11,4 procent van het bruto nationaal product en Amsterdam (12,1 procent van BNP) al bijna heeft ingehaald als grootste economie van Nederland. Gemeten naar de bijdrage aan het BNP is het de tweede regio in Nederland na groot-Amsterdam en vóór mainport groot-Rotterdam.

Eindhoven wordt geroemd om zijn samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven die tot bekroonde ICT projecten heeft geleid. Volgens Brainport komt meer dan de helft van alle Nederlandse patenten uit de regio Eindhoven.

2 reacties op “Eindhoven opnieuw bij 7 slimste regio’s

  1. Brainport Eindhoven is op 3 juni uitgeroepen tot slimste regio ter wereld door het Intelligent Community Forum (ICF). Het thema van de verkiezing in New York was dit jaar de gezondheidszorg. Dat komt goed uit, want daar is Zuidoost-Brabant goed in, met bedrijven als Philips Healthcare en SIMAC in Veldhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *