Eén Laptop voor Ieder Kind

One Laptop per ChildNicholas Negroponte startte in 2005 het project One Laptop per Child en heeft inmiddels ruim 2 miljoen kinderen en leraren in arme landen van een laptop voorzien. Oorsponkelijk zou het een $ 100 laptop worden, het werd een draadloze $ 188 laptop zonder harde schijf, met Linux, 1 GB RAM, 4 GB Flash geheugen, en een slinger om handmatig stroom op te wekken. Zonder toeters en bellen, en zonder Windows en andere software die elkaar dwars zit, met het eigen user interface Sugar. Dat de armste kinderen in de wereld tussen 6 en 12 jaar nu deel hebben aan de internet revolutie, is toch een klein wonder en een hele prestatie!

Negroponte is een pionier en visionair op IT gebied en richtte o.a. het MIT Media Lab op. Hij voorspelde al in 1995 in zijn bestseller Being Digital de informatie revolutie. Als angel investor investeerde hij in ruim 40 startups, waaronder Skype. Net als Bill Gates had hij kunnen gaan rentenieren, maar koos ervoor om de wereld te verbeteren.

One Laptop per Child heeft als missie om onderwijskansen te creëren voor de armste kinderen van de wereld door ze te voorzien van een robuuste, goedkope laptop die weinig stroom verbruikt en software bevat om op een prettige manier zelf te leren samenwerken. Als kinderen toegang hebben tot dit soort hulpmiddelen, raken ze vanzelf betrokken bij hun eigen educatie. Ze leren, delen en werken samen. Ze komen in contact met elkaar, met de wereld en met een betere toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *