Het Echte Oudste Aandeel ter Wereld

Oudste Aandeel van de Stora Kopparberg uit 1288

Oud(ste?) Aandeel uit 1288

Met grote verbazing zag ik het nieuwsbericht dat een student het oudste aandeel ter wereld gevonden heeft, een VOC aandeel uit 1606.

Maar dat is helemaal niet het oudste aandeel ter wereld!

Bij Wikipedia wordt de Stora Kopparberg als het bedrijf met het oudste bewaarde aandeel genoemd, met hierboven een prachtig aandeel uit 1288. Maar ook dat is twijfelachtig gezien de Romeinse wetsteksten over aandelen. En de Romeinen waren er toch echt vóór de VOC 😉

Dames en Heren journalisten: neem volgende keer een paar minuten de tijd om te googelen voordat jullie dit soort chauvinistische onjuistheden verspreiden!

Het onjuiste bericht kwam zelfs in het NOS journaal. Hoe (on)betrouwbaar is eigenlijk onze nieuwsvoorziening??

4 reacties op “Het Echte Oudste Aandeel ter Wereld

 1. Na vele mondelinge reacties ben ik verder gaan zoeken naar Romeinse aandelen.

  Aan de universiteit van Berkeley is nieuw onderzoek verricht en in 2008 is het artikel ‘Law and Finance at the Origin’ gepubliceerd door Ulrike Malmendier: http://www.econ.berkeley.edu/~ulrike/Papers/JEL%20Revised%20Proposal.pdf, voor referenties hiernaar zie citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/summary?doi=10.1.1.157.7256.

  In hoofdstuk 3.3 beschrijft zij de Romeinse societas publicanorum, een bedrijf met participes of adfines, de aandeelhouders.
  Vele Romeinse schrijvers waaronder Cicero noemen de aandeelhouders van de societates publicanorum. De partes, de aandelen, werden verhandeld en hadden variabele prijzen. De aandelenhandelaars ontmoetten elkaar op het Forum Romanum, bij de Tempel van Castor.

  De conclusie is eenduidig: de Romeinen hebben het verhandelbare aandeel uitgevonden, waarschijnlijk al in de 2e eeuw v. Chr., nog in de Romeinse Republiek. Het oudste aandeel ter wereld (hoewel nog niet gevonden) is Romeins!

  @Otto: Venetiaanse aandelen heb ik niet kunnen vinden, maar wie weet?

 2. Het Zweedse aandeel uit 1288 is te bezichtigen in het Riksarkivet in Stockholm, het bestaat echt, en een ontbrekende formele referentie in het artikel doet daar niets aan af!

  Gezien de Romeinse wetsteksten over aandelen en aandeelhouders worden de Romeinen gezien als de grondleggers van aandelen. Geschiedschrijvers zijn vaak chauvinistisch en zo zijn er verschillende geschiedenis berichten over dezelfde gebeurtenissen.

  Kijkt u vooral verder dan uw neus lang is, geschiedenis is niet objectief.

 3. Geweldig dit blog. Het verwijt de journalisten dat ze niet goed gekeken hebben. Aan de Blogger: Het artikel op wikipedia waarnaar u verwijst begint met de opmerking: this article does not cite any references or sources. Dat betekent dat er geen bronnen genoemd worden die de inhoud hiervan bevestigen. Als u zich wat verder gekeken zou hebben in de literatuur bijvoorbeeld van de vakgroep van de universiteit van Utrecht of b.v. op oudsteaandeel.nl dan zou u zien dan in de wetenschap algemeen wordt aangenomen dat de VOC de eerste multinational was die verhandelbare aandelen heeft uitgegeven. Kortom googlen is mooi maar kijk ook even verder dan je neus lang is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *