Internet verandert ons Tijdsbesef

tweetMijn grootmoeder leefde in een klein dorp, waarin alleen de burgemeester en de pastoor een telefoon hadden. Als die telefoon ouderwets rinkelde, dan ging het meestal om een doodsbericht. Mijn grootmoeder associeerde de telefoon dan ook met de dood. Er kwam niets goeds van. In feite leefde zij in een agrarische maatschappij, waar zelfs het jagen en verzamelen – onze eerste maatschappijvorm – nog sporadisch voorkwam. Het verzamelen van bessen en brandhout, en het jagen op wild waren welkome aanvullingen op het landbouwdieet, vooral in tijden van oorlog en schaarste.

In slechts twee generaties zijn wij van snailmail (langzame briefpost) naar instant messaging gegaan, en van een agrarische maatschappij naar een informatie maatschappij. Vroeger belde je een vaste telefoon op een vaste plaats en je hoopte dat degene die je wilde bereiken daar ook was. Vandaag de dag bel of sms je naar een persoonlijke mobiele telefoon, en je hoeft niet eens te weten in welk land de ontvanger vertoeft. Wij vliegen over de wereld, letterlijk met vliegtuigen en figuurlijk met berichten.

De internet generatie

Generatie Z, de jeugd van tegenwoordig, vindt email al een verouderd medium, zij sms-en, appen en twitteren er vrolijk op los. Laatst zag ik hoe een meisje op de fiets, surfend op haar aaifoon, tegen een geparkeerde auto aanreed. Multitasking moet je blijkbaar ook leren, zelfs als vrouw 😉

Wij denken dat we de hele wereld in onze broekzak hebben met die smartphones. Van wanneer komt de volgende bui tot en met de nieuwste rampfoto’s uit landen waarvan de mensen niet eens weten waar ze liggen. Wij hebben het maar druk, druk, druk, met alles te checken en te communiceren.

Jongeren weten niets meer uit hun hoofd, kunnen niet rekenen en niet spellen, en zoeken alles maar op op hun iPhone. En als de Blackberry’s na een technisch probleem eindelijk een keer 4 dagen zwijgen, is Leiden in last. “Schat, ik sta bij het vlees. Wat wil je eten?” Hoe meer er gepraat wordt, hoe minder er gezegd wordt.

Maatschappijvormen

Zo hebben drie opeenvolgende generaties drie maatschappijvormen beleefd:

  • Mijn grootmoeder leefde in een agrarische maatschappij, de 2e maatschappijvorm, zij deed de boodschappen dagelijks en te voet. De verse melk werd zelfs twee keer per dag gehaald omdat zij geen koelkast had.
  • Mijn moeder leeft in de industriële maatschappij, de 3e maatschappijvorm, zij doet de boodschappen om de andere dag en op de fiets.
  • Mijn zus leeft in de internet maatschappij, de 4e maatschappijvorm, zij doet de boodschappen één keer per week en met de auto. De meeste inkopen gebeuren via internet, met de laptop of de iPhone.

De internet revolutie is met de aaifoons een nieuwe fase ingegaan: altijd en overal online, verbondenheid met alles en iedereen, dag en nacht. Waar een brief vroeger dagen of zelfs weken onderweg was, moet het nu allemaal in seconden gebeuren. En dat nieuwe tijdsbesef leidt soms tot stress, burnout en ziekte. Alles moet steeds sneller, de mensen kunnen niet meer wachten, zelfs niet voor een rood licht.

Is dat een Zegen of een Vloek? Leven wij intensiever of juist oppervlakkiger?

Mijn grootmoeder vond dat ze geen telefoon nodig had, die doodsberichten kon ze ook met de papieren post krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *