WikiLeaks

WikiLeaksDe Amerikaanse regering is in crisisberaad bijeen over … een website. Nooit eerder heeft een website voor zoveel ophef gezorgd: iedere dag haalt WikiLeaks het 8 uur-nieuws, al wekenlang. De publicatie van 250.000 berichten van Amerikaanse ambassades is boeiend materiaal, en er komt nog veel meer.

WikiLeaks voegt een nieuw element toe aan de internet revolutie: een nieuwe openheid over politiek en oorlog, met gegarandeerde anonimiteit. Hoe dat werkt? Met een anonieme elektronische drop-box, en met anoniem mailen en anoniem surfen.

WikiLeaks wordt voortdurend aangevallen door hackers, waarvan vermoed wordt dat de veiligheidsdienst van een staat erachter zit. De oprichter Julian Assange is vele keren met de dood bedreigd en wordt door Interpol gezocht op beschuldiging van verkrachting. En dat is een raar verhaal omdat het opsporingsbevel uit Zweden eerder was ingetrokken en daarna weer opgesteld. Is het inderdaad een setup van de CIA, zoals Assange zegt?

WikiLeaks heeft een netwerk van zo’n 100.000 mensen: wetenschappers, advocaten, journalisten, dissidenten en netwerk beheerders die allemaal een steentje bijdragen aan het in stand houden van WikiLeaks. Als Assange gearresteerd wordt, gaan de publicaties gewoon door!

WikiLeaks moet voortdurend van provider en domeinnaam wisselen. Momenteel is WikiLeaks.org uit de lucht, maar WikiLeaks.nl is toegankelijk. Er is een lange lijst van mirror-sites.

Wikipedia over WikiLeaks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *