Wordt Facebook een Nieuw Land?

Sociale netwerksitesFacebook heeft deze week de mijlpaal van een half miljard actieve leden gepasseerd. In het afgelopen halve jaar kwamen er 100 miljoen leden bij, dat is een groei van ruim 6 leden per seconde, dag en nacht. Voor actuele cijfers, zie Hoe groot is internet nu?

Facebook is 6 jaar geleden gestart door vier studenten, die een netwerksite voor studenten wilden beginnen. Die ex-studenten, nog steeds heel jong, draaien nu een omzet van 800 miljoen dollar met online spelletjes, virtuele cadeaus en advertenties. Microsoft kocht in 2007 voor 260 miljoen dollar 1,6% van de aandelen van Facebook, waardoor de waarde van Facebook destijds op zo´n 16 miljard dollar werd geschat.

Wordt Facebook een soort virtueel land, waarbij mensen een bepaalde internet cultuur delen? En wat voor soort land is dat dan? Als Facebook een land zou zijn, zou het naar inwoners het derde land ter wereld zijn, met meer inwoners dan de VS. En privacy wordt er niet hoog gewaardeerd: advertenties worden persoonlijk op gebruikers gericht op grond van de interesses die zij zelf in hun profiel opgeven. Over de privacy van Facebook wordt veel geklaagd: heel veel gegevens zijn standaard zichtbaar voor iedereen, tenzij anders ingesteld. Gebruikersnamen zijn in het verleden ook doorgestuurd naar adverteerders, dat zou nu zijn opgelost.

Wat delen al die mensen op Facebook? Ze hebben een vriendenkring van gemiddeld 130 vrienden, waarvan een deel virtueel die ze nooit ontmoet hebben. Die vriendenkringen overlappen, zodat alle leden verbonden zijn. Ze spreken meestal Engels, hoewel niet altijd, en zijn gek op internet. De helft, dat zijn dus 250 miljoen mensen, logt dagelijks in! Zijn dat allemaal introverte nerds die niet met hun buren praten? Waarom schrijven al die mensen hele persoonlijke en soms gekke dingen op, waar ze later bij een sollicitatie misschien spijt van hebben?

Blijkbaar is er wereldwijd een behoefte voor mensen om zich publiekelijk te uiten en zo contacten te leggen, ter compensatie van onze onpersoonlijke, complexe, gehaaste maatschappij. Mensen doen dat overigens bij nog veel meer sociale netwerksites als Hyves, MySpace, Twitter, Flickr, LinkedIn en via blogs. En daar doe ik zelf dus ook aan mee met dit blog. Een website mooi maken heeft wel iets van tuinieren of je huis opknappen of je auto pimpen, je creëert iets moois dat helemaal van jezelf is. Het scheppen en daarna het bekijken of zelfs bewonderen geeft voldoening. En zaken als dagboeken, poezies en logboeken bestaan al duizenden jaren. De mens heeft behoefte zich ook schriftelijk en creatief te uiten, en dat kan nu heel laagdrempelig.

Facebook is geen land maar een bedrijf, waar goed geld verdiend wordt. Er is ook geen regering met wetten. Maar: er is wel een nieuwe entiteit, een internet cultuur die in sociale netwerksites wordt opgebouwd en geuit. Die nieuwe entiteit is een wereldwijde entiteit en in feite een wereldwijde (sub)cultuur, die misschien in de toekomst een overkoepelende (supra)cultuur wordt. En die cultuur kan over landen en continenten heen voor begrip, voorspoed, vrede en samenwerking zorgen. Contact en handel leiden tot begrip en vrede, dat was ook de basis van de Europese Economische Gemeenschap, nu de Europese Unie. In de EEG werd economische verbondenheid als middel tot vrede ingezet.

De internet revolutie leidt door de sociale netwerksites tot een nieuwe globale cultuur, wat op zich niet verkeerd is. De wereld verandert en ontwikkelt zich verder, en dat is niets nieuws. Alleen het tempo waarmee dat gebeurt ligt hoger dan ooit tevoren.

1 reactie op “Wordt Facebook een Nieuw Land?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *