Hoeveel CO2-uitstoot veroorzaak jij?

Wat is jouw CO2-uitstoot? Er zijn veel uitgebreide tests op internet, hier is een eenvoudige test die snel een indicatie geeft, afgeleid van de uitgebreide test van Milieucentraal (zie links).

De vooraf ingevulde waarde is het gemiddelde gebruik van een gemiddeld huishouden van 2,2 personen. Als je niet weet hoeveel je verbruikt kun je dat laten staan om een indicatie te krijgen. Er zijn geen checks op wat je invult.

Vul inBere-
kende
kg CO2
uitstoot
Hoeveel kuub aardgas verbruik je per jaar? Dit kan je terugvinden op je energierekening. Zie ook punt 4 hieronder.
Hoeveel kWh elektriciteit verbruik je per jaar? Dit kan je terugvinden op je energierekening. Als je groene stroom gebruikt, opgewekt door zonne-energie, windenergie, waterkracht of biovergisting, dan kun je 0 invullen.
Als je een auto hebt die (deels) op benzine, diesel of lpg rijdt, vink dat hier aan.benzine
diesel
lpg
Wat is het verbruik van de auto? Vul in hoeveel kilometers je gemiddeld op 1 liter brandstof rijdt (zoals ’15’ in 1 op 15).1 :
Hoeveel kilometer rijd je per jaar met de auto? Vul 0 in als je geen of een elektrische auto hebt.
Als je een 2e auto hebt die (deels) op benzine, diesel of lpg rijdt, vink dat hier aan.benzine
diesel
lpg
Wat is het verbruik van de 2e auto? Vul in hoeveel kilometers je gemiddeld op 1 liter brandstof rijdt.1 :
Hoeveel kilometer rijd je per jaar met de 2e auto?
Hoeveel kilometer rijdt jouw huishouden per jaar met trein, bus, metro of tram? Als je met 2 personen 1000 km rijdt, vul je 2000 in.

CO2-uitstoot door vliegen

Hoeveel retourvluchten maakt jouw huishouden per jaar binnen Europa? Als je met 2 personen 1 retourvlucht maakt, vul je 2 in.

Hoeveel retourvluchten maakt jouw huishouden per jaar naar Noord-Amerika, Afrika, Azië?
Hoeveel zeer verre retourvluchten maakt jouw huishouden per jaar, zoals naar Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland?
Dit is jouw CO2-uitstoot door energiegebruik in huis en vervoer (gemiddeld is 8100 kg voor een huishouden van 2,2 personen)
Een gemiddeld huishouden van 2,2 personen stoot jaarlijks ruim 8 ton (8000 kilogram) CO2 uit door energieverbruik in huis en vervoer. Die hoeveelheid kan je zelf veranderen en hier berekenen. Daarbovenop komt nog eens 12,5 ton aan indirecte CO2-uitstoot door onder meer voeding en kleding. Ook die hoeveelheid kan je zelf veranderen. Als je bijvoorbeeld minder of geen vlees eet wordt de uitstoot minder. Een vegetariër bespaart 0,5 ton CO2 per jaar. Door iedere ton CO2-uitstoot smelt er 3 m2 zeeijs in het Noordpool­gebied
(Science Vol. 354)

Aannames en Toelichting

  1. Het gaat om schattingen, die o.a. afhankelijk zijn van de samenstelling en de productiewijze van de brandstof, van de leeftijd en het type van de verwarmingsketel of auto, en van de rijstijl.
  2. De CO2-uitstoot van een intercontinentale vlucht (één persoon, heen en weer naar Noord-Amerika, Afrika of Azië) is ongeveer gelijk aan die van een jaar lang autorijden (met meerdere personen in de auto). Maar de prijs van bijvoorbeeld een weekend New York staat in geen enkele verhouding tot de prijs van een jaar lang autorijden. Een retourvlucht naar Zuid-Amerika, Australië of Nieuw-Zeeland veroorzaakt bijna dubbel zo veel emissies als een jaar lang autorijden.
  3. De emissies voor vluchten zijn ruwe gemiddelden. De emissies hangen o.a. af van de afstand, type vliegtuig, leeftijd vliegtuig, vliegsnelheid, brandstof samenstelling en bezettingsgraad.
  4. Bij bosgecompenseerd gas wordt ergens, meestal in ontwikkelingslanden, bos aangeplant ter compensatie van onze CO2-uitstoot. Maar die CO2-uitstoot is er wel, hier in Nederland. Daarnaast is boscompensatie wel heel relatief in landen waar het oerbos wordt afgebrand en het totale bosoppervlak afneemt, zoals in Indonesië en Maleisië. Boscompensatie of klimaatcompensatie is op zich positief, beter dan niets doen, maar het is niet zo dat er daarom geen uitstoot is.
  5. In volgorde van prioriteit voor milieu en klimaat: Eerst energieverbruik verminderen (bespaart ook geld), dan met groene energie CO2-uitstoot voorkomen, dan klimaatcompensatie.
  6. Bij groene stroom zijn er verschillende kwaliteiten, waarover nog veel discussie is, met name over het gebruik van biomassa. De aanname hier is dat alle groene stroom CO2-vrij is.
  7. Als je een elektrische of hybride auto hebt, valt het verbruik van elektriciteit onder elektriciteitsverbruik, tenzij je groene stroom gebruikt.

Links

Milieucentraal Berekening CO2-uitstoot

Wereld Natuur Fonds voetafdruktest

Lancet: Jaarlijks 8000 doden in Nederland door fijnstof

NRC: Jaarlijks 12000 doden in Nederland door fijnstof

Klimaatverandering: wat is de waarheid?

Andere Tests

Levensverwachtingstest

Verslavingstest

2 reacties op “Hoeveel CO2-uitstoot veroorzaak jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *